"Jeśli kurs języka jest niezbędny w pracy, to nie ma przychodu"

Pawła Jabłonowskiego, szefa departamentu podatkowego Kancelarii Chałas i Wspólnicy
Pawła Jabłonowskiego, szefa departamentu podatkowego Kancelarii Chałas i WspólnicyDGP
24 lutego 2009

TRZY PYTANIA DO... PAWŁA JABŁONOWSKIEGO, szefa departamentu podatkowego Kancelarii Chałas i Wspólnicy - Czy pracownik, któremu zakład pracy zwraca część pieniędzy za kurs językowy, uzyskuje przychód?

- Definicję przychodów ze stosunku służbowego, stosunku pracy, w tym spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej rozstrzyga art. 12 ust. 1 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zasadniczym kryterium uznawania świadczenia za przychód ze stosunku pracy jest związanie tego świadczenia (w szczególności kursów, szkoleń) z prawidłowym wykonywaniem bieżącej pracy. Dla przykładu można powołać się na wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 31 stycznia 2008 r. (III SA/Wa 1915/2007). Mówi on, że jeżeli dla danego pracownika znajomość języka obcego jest rzeczywiście potrzebna do wykonywania pracy na danym stanowisku, to dopłata do kursu nie stanowi przychodu ze stosunku pracy.

Pozostało 65% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.