Jednym ze sposobów na zwolnienie się z obowiązku sporządzania deklaracji PIT-8C w związku z wręczeniem biletu na mecz może być jego sprzedaż za symboliczną złotówkę. Czy taka praktyka przedsiębiorców nie naraża ich na spór z fiskusem?
W przypadku sprzedaży rzeczy i praw majątkowych poniżej ich wartości rynkowej, sprzedający ponosi ryzyko oszacowania przychodu w kwocie różnicy pomiędzy tą wartością a ceną sprzedaży, na podstawie art. 14 ustawy o CIT lub art. 19 ustawy o PIT. Podatnicy sprzedający bilety za symboliczne kwoty nie powinni jednak obawiać się oszacowania przychodów.
Autopromocja
Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
