Dzierżawca nie może płacić daniny za nieruchomość w zastępstwie właściciela

pieniądze
Zasady nakładania obowiązku regulowania na rzecz gminy daniny od nieruchomości reguluje ustawa o podatkach i opłatach lokalnychShutterStock
10 lutego 2017

Od początku roku dzierżawię nieruchomość, którą wykorzystuję przy prowadzeniu działalności gospodarczej. Zastanawiam się, czy w związku z tym muszę płacić podatek od nieruchomości. Jeśli nie z mocy prawa, to czy właściciel budynku może ode mnie zażądać, bym przejął w drodze dwustronnej umowy opłacanie daniny?

Na oba pytania postawione przez czytelnika należy odpowiedzieć negatywnie. Zasady nakładania obowiązku regulowania na rzecz gminy daniny od nieruchomości reguluje ustawa o podatkach i opłatach lokalnych (dalej: u.p.o.l.). W art. 3 ust. 1 wskazuje ona, że podatnikami podatku od nieruchomości są osoby fizyczne lub prawne będące właścicielami, posiadaczami samoistnymi nieruchomości, użytkownikami wieczystymi gruntów. Dzierżawca nie należy do żadnej z wymienionych kategorii podmiotów.

Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.