Darowiznę w postaci karmy dla schroniska zaliczamy do pozostałych przychodów operacyjnych

Przedmiotem działalności jednostki budżetowej jest prowadzenie schroniska dla zwierząt. Do schroniska przekazywane są przez osoby fizyczne oraz inne podmioty darowizny w postaci karmy. Jak wycenić otrzymaną karmę i w jaki sposób ująć ją w księgach rachunkowych jednostki?

Wyceny darowizn w postaci karmy dla zwierząt należy dokonać zgodnie z przepisami ustawy z 29 września 1994 r. o rachunkowości. Składniki aktywów wprowadza się do ksiąg rachunkowych w wartości początkowej, którą stanowi cena nabycia (art. 28 ust. 2). W przypadku braku możliwości ustalenia ceny nabycia składnika aktywów – w szczególności przyjętego nieodpłatnie, w tym w drodze darowizny – wyceny tego składnika dokonuje się według cen sprzedaży takiego samego lub podobnego przedmiotu. Definicja ceny sprzedaży została określona w art. 28 ust. 5 ustawy o rachunkowości.

Pozostało 71% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.