Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pożyczka dla spółki, której udziałowcem jest powiat, może stanowić pomoc de minimis

8 października 2010

Powiat kwidzyński chce udzielić przedsiębiorcy Kwidzyńskiemu Parkowi Przemysłowo-Technologicznemu sp. z. o.o pożyczki w ramach pomocy de minimis. Powiat jest w tej spółce głównym udziałowcem (99 proc.). Czy nie stanowi to przeszkody do udzielenia pożyczki?

Kwidzyński Park Przemysłowo-Technologiczny sp. z o.o. jako spółka, w której jednostka samorządu terytorialnego (powiat kwidzyński) posiada 99 proc. udziałów, spełnia kryteria przedsiębiorstwa publicznego, określone w art. 2a Dyrektywy 2006/111/WE dotyczącej przejrzystości stosunków finansowych między Państwami Członkowskimi a przedsiębiorstwami publicznymi. Zgodnie z art. 106 ust. 1 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej przedsiębiorstwa publiczne podlegają normom ochrony konkurencji ustanowionym w traktacie. W związku z tym ocena charakteru finansowania przyznanego przez powiat kwidzyński Kwidzyńskiemu Parkowi Przemysłowo-Technologicznemu jest dwustopniowa: po pierwsze należy zbadać, czy przyznane finansowanie stanowi pomoc państwa, a jeżeli tak, czy pomoc ta wymaga zgłoszenia, czy też jest z tego wymogu zwolniona, na przykład na podstawie Rozporządzenia nr 1998/2006 w sprawie stosowania art. 87 i 88 Traktatu do pomocy de minimis.

Pozostało 23% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.