Spółka rozwiązała bez wypowiedzenia umowę o pracę z pracownikiem z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych. Zatrudniony na drodze sądowej uzyskał zmianę podstawy prawnej na rozwiązanie za wypowiedzeniem. Na podstawie obowiązującego u pracodawcy układu zbiorowego pracy pracownik nabył m.in. prawo do odszkodowania za niezgodne z prawem rozwiązanie umowy o pracę. Czy wypłacone odszkodowanie stanowi koszt uzyskania przychodów pracodawcy?
Stosownie do art. 15 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy o CIT kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia ich źródła, z wyjątkiem wymienionych w art. 16 ust. 1 ustawy o CIT.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)