Czy w kolejnych latach budżetowych wzrosną podatki od dochodów osobistych

Michał Grzybowski, doradca podatkowy, dyrektor w Ernst & Young
Michał Grzybowski, doradca podatkowy, dyrektor w Ernst & YoungDGP
6 października 2010

Przyszłoroczny budżet państwa będzie wspomagany przez zmiany stawek VAT, w szczególności podniesienie podstawowej z 22 do 23 proc. Czy jeżeli te zmiany nie przyniosą oczekiwanego efektu, możliwe są dalsze podwyżki podatków?

W przypadku podatku dochodowego od osób fizycznych nie musi to wcale oznaczać nominalnego wzrostu stawek przewidzianych w art. 27 ustawy o PIT. Podniesienie progów podatkowych nie jest obowiązkowym czy automatycznym elementem zmian w podatku dochodowym od osób fizycznych. Jednak w perspektywie ostatnich dziesięciu lat progi te były kilkakrotnie zmieniane. Obecne obowiązują dwa lata, od momentu zmiany skali podatkowej z trzy na dwustopniową. Według zamierzeń rządu w latach 2011 – 2013 progi te pozostaną bez zmian. Oznacza to faktycznie, w najkorzystniejszym scenariuszu, utrzymanie obciążeń podatkiem dochodowym od osób fizycznych na niezmienionym poziomie.

Pozostało 51% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.