Dziennik Gazeta Prawana logo

Najemcy zapłacono za przedwczesne rozwiązanie umowy? Fiskus upomni się o swoje

Podatek - PIT
Wynagrodzenie, które najemca otrzymuje za zgodę na przedwczesne rozwiązanie umowy nie jest wolną od PIT rekompensatą. To przychód z innych źródeł, który będzie musiał wykazać w zeznaniu rocznym wraz z innymi przychodami.INFOR / Patryk Koch
28 listopada 2025

Wynagrodzenie, które najemca otrzymuje za zgodę na przedwczesne rozwiązanie umowy nie jest wolną od PIT rekompensatą. To przychód z innych źródeł, który będzie musiał wykazać w zeznaniu rocznym wraz z innymi przychodami – stwierdził dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej.

Chodziło o kobietę, która w sierpniu 2025 r. zgodziła się na prośbę właściciela mieszkania przedwcześnie rozwiązać umowę najmu. W zamian otrzymała jednorazowe świadczenie pieniężne, które miała przeznaczyć na zakup nowego lokum. Wynagrodzenie nie było, jak przekonywała kobieta, związane ze zgodą na skrócenie okresu wypowiedzenia umowy. We wniosku o wydanie interpretacji najemczyni przekonywała, że uzyskała rekompensatę, która powinna być wolna od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy o PIT.

Pozostało 66% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: gazetaprawna.pl
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.