Czy zagraniczny podatnik, który dokonuje na terytorium kraju wyłącznie zakupy, może mieć z tego tytułu określone w Polsce stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej?
Według pytania prawnego skierowanego do Trybunału Sprawiedliwości UE przez sąd szwedzki w sprawie C-318/11 Daimler o kwestii uznaniu posiadania przez podatnika stałego miejsca prowadzenia działalności gospodarczej w danym państwie UE mają decydować cykliczne zakupy w oparciu o wynajmowaną od spółki powiązanej infrastrukturę oraz o czasowo oddelegowany personel, mimo iż podatnik nie prowadził na terytorium tego kraju sprzedaży. Stanowisko takie mogłoby być uzasadnione literalnym brzmieniem art. 11 rozporządzenia Rady UE 282/11, który wskazuje, że za stałe miejsce prowadzenia działalności należy uznać dowolne miejsce, które charakteryzuje się stałością oraz strukturą w zakresie zaplecza personalnego i technicznego, by umożliwić mu odbiór i wykorzystywanie usług świadczonych do własnych potrzeb tego stałego miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)