Czy stosować 0-proc. stawkę w handlu unijnym bez numeru VAT UE na fakturze

Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzie
Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzieDGP
21 maja 2010

Czy wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów podlega opodatkowaniu 0-proc. VAT, gdy podatnik nie wskazał na fakturze dokumentującej dostawę numeru VAT UE?

Wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów (WDT) jest opodatkowana 0-proc. stawką, gdy podatnik wskazał na fakturze dokumentującej dostawę właściwy i ważny numer identyfikacyjny dla transakcji wewnątrzwspólnotowych nabywcy, a także swój numer VAT. Z literalnego brzmienia art. 42 ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT wynika, że warunkiem formalnym zastosowania 0-proc. VAT jest m.in. wskazanie na fakturze właściwych numerów VAT zarówno nabywcy, jak i podatnika dokonującego wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów.

Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.