Czy otrzymując zaliczkę na poczet usługi turystycznej opodatkowanej w szczególnej procedurze marży, biuro podróży musi rozpoznać obowiązek podatkowy w stosunku do tej zaliczki, mimo że nie zna jeszcze wysokości marży?
Istota szczególnej procedury dla biur podróży (marża dla biur podróży) sprowadza się przede wszystkim do odmiennych zasad ustalania podstawy opodatkowania. W art. 119 ustawy o VAT ustawodawca określił szczególne, odmienne od ogólnych, procedury dotyczące usług turystyki (przede wszystkim podstawy opodatkowania), jednak uregulowania te nie dotyczą wszystkich zagadnień. Nie odnoszą się one m.in. do określania momentu powstania obowiązku podatkowego. Oznacza to, że w tym zakresie należy stosować zasady ogólne z art. 19a ustawy o VAT, obowiązująceod 1 stycznia 2014 r. W myśl zasady określonej w art. 19a ust. 1 ustawy o VAT obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wykonania usługi.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
