Zakład pracy chronionej sfinansował z ZFRON, ze środków pochodzących ze zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych, jeden z wydatków. Czy stanowi on koszt uzyskania przychodu? Czy ze względu na fakt, iż środki pochodzą ze zwolnień podatkowych, wydatek taki nie może być zaliczony do kosztów podatkowych?
Obowiązek tworzenia przez prowadzących zakłady pracy chronionej zakładowych funduszy rehabilitacji osób niepełnosprawnych (dalej: ZFRON) wynika z art. 33 ust. 1 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Jak jednocześnie wynika z art. 33 ust. 2 tej ustawy, fundusze te tworzy się, między innymi, ze środków pochodzących ze zwolnień podatkowych (np. ze środków uzyskanych z tytułu zwolnienia z podatku od nieruchomości) oraz z części zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)