Czy bezpłatne przekazanie towaru zawsze podlega podatkowi od towarów i usług

Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDP
Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDPDGP
27 kwietnia 2011

Wśród zmian ustawy o VAT, które budzą najwięcej emocji, są nowe regulacje dotyczące opodatkowania nieodpłatnego przekazania towarów. Czy obecnie wszelkie bezpłatne wydania towarów podlegają opodatkowaniu VAT?

Po zmianie przepisów zapanowało powszechne przekonanie, że ustawodawca tak zmienił przepisy, że wszelkie świadczenia nieodpłatne podlegają od 1 kwietnia 2011 r. opodatkowaniu VAT. Tak jednak nie jest. W przypadku usług sytuacja określona w art. 8 ust. 2 ustawy o VAT jest relatywnie prosta. Jeżeli podatnik używa towarów stanowiących majątek jego przedsiębiorstwa do celów innych niż jego działalność gospodarcza, a przy ich nabyciu podatnikowi przysługiwało prawo do odliczenia podatku naliczonego, to takie wykorzystanie towarów stanowić będzie czynność podlegającą opodatkowaniu. Jeżeli jednak towary te są używane dla celów działalności gospodarczej podatnika, to czynność taka nie podlega opodatkowaniu bez względu na to, czy podatnikowi przysługiwało prawo do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu tych towarów. Ponadto opodatkowaniu podlega także nieodpłatne świadczenie usług na cele osobiste podatnika lub jego pracowników oraz innych kategorii osób, a także wszelkie nieodpłatne świadczenie usług do celów innych niż działalność gospodarcza podatnika.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.