Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pracujący sędzia w wieku emerytalnym otrzyma ulgę dla seniora?

sędzia, prawo
sędzia, prawoshutterstock
8 stycznia 2024

Sędziowie nie spełniają podstawowego warunku dla skorzystania ze zwolnienia z PIT – nie podlegają ubezpieczeniom społecznym z tytułu uzyskanych przychodów – orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu.

Chodziło o ulgę dla pracujących seniorów, czyli zwolnienie dla osób, które pomimo osiągnięcia wieku emerytalnego nadal są aktywne zawodowo i nie pobierają świadczeń emerytalno-rentowych. Zwolnienie z opodatkowania przysługuje do kwoty 85 528 zł, na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 154 ustawy o PIT.

Pozostało 86% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.