Kiedy nie przysługuje zwolnienie z PIT w specjalnej strefie ekonomicznej

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
18 maja 2010

Działalność gospodarcza prowadzona na terenie specjalnych stref ekonomicznych podlega zwolnieniu z podatku dochodowego od osób fizycznych. W jakich sytuacjach zwolnienie to nie ma zastosowania?

Podstawowym warunkiem korzystania ze zwolnienia jest posiadanie odpowiedniego zezwolenia strefowego. Jednak nie wszyscy podatnicy pamiętają, że zwolnienie z podatku dochodowego od osób fizycznych z tytułu prowadzenia działalności na terenie specjalnej strefy ekonomicznej (SSE) podlega dodatkowym ograniczeniom. Niektórych ograniczeń próżno jednak szukać w tekście ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz w przepisach dotyczących funkcjonowania stref ekonomicznych. Przykładowo, wyłączenie zwolnienia w odniesieniu do podatników, którzy zrezygnowali z opodatkowania z zastosowaniem skali podatkowej i wybrali podatek liniowy wynika z art. 20 pkt 2 ustawy z 12 listopada o 2003 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 202, poz. 1956).

Pozostało 22% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.