Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy będą kosztem podatkowym wydatki związane z organizacją emisji akcji

Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza
Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria PrawniczaDGP
30 września 2010

Czy wydatki związane z organizacją emisji akcji, w tym podatek od czynności cywilnoprawnych uiszczony z tytułu podwyższenia wartości nominalnej kapitału zakładowego, mogą stanowić koszt uzyskania przychodu?

Ta kwestia na przestrzeni lat była powodem wielu sprzecznych poglądów także sądów administracyjnych. Dlatego postanowieniem z 17 sierpnia 2010 r. jeden ze składów Naczelnego Sądu Administracyjnego przedstawił do rozstrzygnięcia składowi siedmiu sędziów NSA pytanie prawne, czy na podstawie art. 15 ust. 1 w związku z art. 7 ust. 3 pkt 1 i 3 oraz 12 ust. 4 pkt 4 ustawy z 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych kosztami uzyskania przychodu są wydatki poniesione przez spółkę akcyjną na podwyższenie kapitału zakładowego, a związane z emisją nowych akcji?

Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.