Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy sprzedaż używanych telefonów komórkowych jako towary używane podlega opodatkowaniu VAT marża?

smartfon, telefon
smartfon, telefonnieznane
14 sierpnia 2023

Dyrektor KIS potwierdził możliwość stosowania szczególnej procedury, tj. VAT marży, w zakresie dostawy towarów używanych i ustalenia podstawy opodatkowania przy sprzedaży telefonów komórkowych zakupionych od osób fizycznych

VAT marża przy sprzedaży 

Wnioskodawcą jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, która prowadzi działalność na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Spółka zajmuje się sprzedażą detaliczną sprzętu telekomunikacyjnego, w tym skupem i sprzedażą używanych telefonów komórkowych. W momencie zakupu telefonów od osób fizycznych, telefony mogą, ale nie muszą posiadać oryginalnego pudełka. Wnioskodawca sprzedaje je jako towary używane, ustalając podstawę opodatkowania na podstawie przepisu art. 120 ust. 4 ustawy o VAT, czyli jako marżę, stanowiącą różnicę między kwotą sprzedaży a kwotą nabycia, pomniejszoną o kwotę podatku.

W tym stanie sprawy zostało zadane pytanie: Czy Wnioskodawca postępuje słusznie sprzedając zakupione telefony komórkowe od osób fizycznych z zastosowaniem szczególnej procedury w zakresie towarów używanych i ustalając podstawę opodatkowania na podstawie przepisu art. 120 ust 4 ustawy o VAT - tj. uznając, że podstawą opodatkowania podatkiem VAT jest marża stanowiąca różnicę między kwotą sprzedaży a kwotą nabycia, pomniejszona o kwotę podatku? 

Stanowisko KIS lub MF

Według Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, Spółka postępuje słusznie, stosując szczególną procedurę opodatkowania przy sprzedaży używanych telefonów komórkowych. Zgodnie z art. 120 ust. 4 ustawy o VAT, podstawą opodatkowania podatkiem VAT jest marża, czyli różnica między kwotą sprzedaży a kwotą nabycia, pomniejszona o kwotę podatku. Ta szczególna procedura opodatkowania marżą dotyczy jedynie dostawy towarów używanych i jest możliwa do zastosowania w przypadku nabywania tych towarów od określonych podmiotów.

"Przedstawione okoliczności stanu faktycznego wskazują, że nabywane przez Spółkę telefony komórkowe spełniają definicję towarów używanych, zawartą w art. 120 ust. 1 pkt 4 ustawy. Telefony stanowią bowiem materialne dobra ruchome, a skoro są następnie sprzedawane, to nadają się do dalszego użytku w aktualnym stanie lub po naprawie. Ponadto te telefony są nabywane przez Spółkę od osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej, czyli podmiotów, które nie są podatnikami, wskazanych w art. 120 ust. 10 pkt 1 ustawy. Zatem Spółka, dokonując dostawy towarów używanych (używanych telefonów komórkowych) w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, będzie mogła określić podstawę opodatkowania zgodnie z art. 120 ust. 4 ustawy (jako marżę stanowiącą różnicę między kwotą sprzedaży a kwotą nabycia, pomniejszoną o kwotę podatku)." - wskazał organ. 

Podsumowanie

Wnioskodawca został poinformowany, że postępuje prawidłowo, stosując szczególną procedurę opodatkowania przy sprzedaży używanych telefonów komórkowych. W opisanych przez niego okolicznościach, gdzie telefony są nabywane od osób fizycznych i sprzedawane jako towary używane, podstawą opodatkowania podatkiem VAT jest marża, czyli różnica między kwotą sprzedaży a kwotą nabycia, pomniejszona o kwotę podatku. Ta interpretacja wynika z przepisów art. 120 ust. 4 ustawy o VAT.

Źródło: Interpretacja indywidualna z dnia 12 maja 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4012.72.2023.1.MAZ

Źródło: gazetaprawna.pl
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.