Jak wezwać dłużnika do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku i o źródłach dochodów?

Wierzyciel ma prawo przed wszczęciem egzekucji administracyjnej wezwać dłużnika do złożenia takiego oświadczenia oraz oświadczenia o jego prawdziwości i zupełności. Z kolei w sytuacji, gdy decyduje się przenieść odpowiedzialność za zaległości podatkowe i publicznoprawne na osobę trzecią, takie wezwanie jest obowiązkowe. Załączamy i opisujemy dziś wzory wezwania wystawianego przez wójta oraz oświadczenia dłużnika, a także wskazujemy, jakie są konsekwencje niezłożenia tego dokumentu przez dłużnika.

Na mocy art. 6 par. 1d ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (dalej: u.p.e.a.) w przypadku stwierdzenia nieściągalności należności od zobowiązanego „wierzyciel przed wszczęciem postępowania w sprawie odpowiedzialności podatkowej osoby trzeciej wzywa zobowiązanego do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku i źródłach dochodu oraz o prawdziwości i zupełności tego oświadczenia, w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania”.

Pozostało 97% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.