Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy zarzut potrącenia przerywa bieg przedawnienia

14 lutego 2008

Czy zarzut potrącenia wzajemnych roszczeń majątkowych może być zgłoszony w sądzie II instancji czy tylko do czasu zamknięcia rozprawy w I instancji?

Zgodnie z przepisem art. 498 k.c., aby można było dokonać potrącenia, dwie wierzytelności muszą spełniać wymagania jednorodzajowości oraz ograniczenia przedmiotowego (pieniądze lub rzeczy tej samej jakości oznaczone co do gatunku), wymagalności i zaskarżalności. Oświadczenie o potrąceniu może być złożone zarówno w toku postępowania toczącego się z powództwa wierzyciela wzajemnego, jak i poza takim postępowaniem. Fakt wytoczenia powództwa przez wierzyciela wzajemnego nie pozbawia bowiem pozwanego prawa do dokonywania czynności prawnych prowadzących do wygaśnięcia dochodzonej wierzytelności. Pozwany może w szczególności złożyć oświadczenie o potrąceniu. Dokonanie tego poza procesem, w razie spełnienia się przesłanek materialnoprawnych, doprowadzi do wygaśnięcia wierzytelności i w zależności od etapu postępowania może wpłynąć na treść rozstrzygnięcia o zasadności powództwa. Oświadczenie takie nie będzie jednak czynnością przedsięwziętą przed sądem i nie wpłynie w związku z tym na bieg terminu przedawnienia roszczenia pozwanego, chyba że na innej podstawie.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.