Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy spółka kapitałowa może bronić swoich dóbr osobistych

Sylwia Graboś, radca prawny, kancelaria Grynhoff Woźny Maliński
Sylwia Graboś, radca prawny, kancelaria Grynhoff Woźny MalińskiDGP
7 września 2009

Kodeks cywilny umożliwia osobom fizycznym ochronę ich dóbr osobistych. Dobra osobiste to np. zdrowie, nazwisko lub tajemnica korespondencji. Czy również spółka kapitałowa może się bronić przed naruszeniem dóbr osobistych?

Zasady dotyczące dóbr osobistych osób fizycznych i ich ochrony przewidziane w kodeksie cywilnym stosuje się odpowiednio do osób prawnych, np. spółek kapitałowych. Tak wynika z art. 43 kodeksu cywilnego (k.c.). Zatem ustawa ta przesądza, że osoby prawne również posiadają dobra osobiste. Przyjmuje się, że choć spółki osobowe nie posiadają osobowości prawnej, to przepisy dotyczące dóbr osobistych i ich ochrony stosuje się również do nich.

Pozostało 29% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.