Czy przedsiębiorca może wnieść odwołanie po upływie terminu

Małgorzata Sieradzka, Kancelaria Adwokacka Rafał Kosmalski, współautorka Komentarza do ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów
Małgorzata Sieradzka, Kancelaria Adwokacka Rafał Kosmalski, współautorka Komentarza do ustawy o ochronie konkurencji i konsumentówDGP
9 kwietnia 2009

Czy przedsiębiorca, który wniósł odwołanie od decyzji prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów po upływie terminu, może liczyć na jego uwzględnienie przez SOKiK?

Ustawodawca w art. 81 ustawy z 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz.U. nr 50, poz. 331, z późn. zm.) wskazuje, że od decyzji wydanej przez prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przysługuje odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w terminie dwutygodniowym od dnia doręczenia decyzji. Odwołanie jest wnoszone do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów za pośrednictwem prezesa UOKiK. Stanowi to konsekwencję pośredniego trybu wnoszenia środków odwoławczych. Jeżeli przedsiębiorca wniósł odwołanie od decyzji prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów po upływie terminu, to podlega ono odrzuceniu. Kompetencja do odrzucenia odwołania z powodu upływu terminu na wniesienie środka zaskarżenia należy do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wynika to z pośredniego trybu wnoszenia środków odwoławczych, które wnosi się za pośrednictwem prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów do Sądu Ochrony Konkurencji i Konkurencji.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.