Dziennik Gazeta Prawana logo

W jaki sposób spółka powinna poinformować o osiągnięciu pozycji dominującej

dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat Of Counsel w Kancelarii Salans
dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat Of Counsel w Kancelarii SalansDGP
2 grudnia 2009

Jakie obowiązki ciążą na spółce handlowej w związku z osiągnięciem pozycji dominującej?

Obowiązek, jaki kodeks spółek handlowych (k.s.h.) nakłada na spółkę w związku z osiągnięciem pozycji dominującej (w rozumieniu art. 4 par. 1 pkt 4 k.s.h.) w innej spółce, ma na celu ujawnienie powiązań, a także zapewnienie przejrzystości stosunków między spółką dominującą a spółką zależną.

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.