Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy przysługuje odszkodowanie z tytułu niezawarcia umowy przyrzeczonej

17 grudnia 2007

Czy koszty zawarcia i przygotowania umowy przedwstępnej, w tym koszty rokowań, a także opłaty notarialne można zaliczyć do szkody w rozumieniu art. 390 kodeksu cywilnego?

Zgodnie z postanowieniami art. 390 kodeksu cywilnego, jeżeli strona zobowiązana na podstawie umowy przedwstępnej do zawarcia umowy przyrzeczonej uchyla się od jej zawarcia, druga strona może dochodzić na drodze sądowej zawarcia tej umowy, jeżeli umowa przedwstępna czyni zadość wymaganiom, od których zależy ważność umowy przyrzeczonej, w szczególności wymaganiom co do formy. Jeżeli zawarta pomiędzy stronami umowa przedwstępna nie czyni zadość wymaganiom co do formy umowy przyrzeczonej, druga strona może żądać jedynie naprawienia szkody, którą poniosła przez to, że liczyła na zawarcie umowy przyrzeczonej.

Pozostało 30% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.