Dziennik Gazeta Prawana logo

Na czym polega szczególna staranność profesjonalnego pełnomocnika

13 grudnia 2007

Czy w sprawach gospodarczych pismo procesowe złożone w sądzie przez pełnomocnika bez należytej opłaty ulega zwrotowi bez możliwości uzupełnienia braku, czy też można je niezwłocznie opłacić bez narażenia się na ujemne konsekwencje procesowe?

Zgodnie z art. 1302 par. 1 kodeksu postępowania cywilnego pełnomocnik profesjonalny jest zobowiązany przy wnoszeniu pisma (np. pozwu) do sądu należycie je opłacić. Jeżeli pełnomocnik złoży do sądu pismo nieopłacone lub opłacone w niewłaściwej wysokości, przewodniczący wyda zarządzenie o zwrocie takiego pisma. Pismo zwrócone nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wniesieniem pisma procesowego do sądu. Jeżeli jednak w terminie tygodnia od dnia doręczenia zarządzenia pełnomocnik uiści brakującą opłatę, pismo wywoła skutek od daty pierwotnego wniesienia.

Pozostało 61% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.