Czy inwestor, który planuje nową inwestycję na podstawie ustawy o wspieraniu nowych inwestycji, jest zawsze zobowiązany do utworzenia nowych miejsc pracy? Jaka powinna być to liczba? Czy osoby powinny być zatrudnione na etaty, czy wystarczają umowy-zlecenia?
Ustawa z 10 maja 2018 r. o wspieraniu nowych inwestycji (Dz.U. poz. 1162) wskazuje w art. 13, że decyzję o wsparciu wydaje minister właściwy do spraw gospodarki na wniosek przedsiębiorcy ubiegającego się o wsparcie. W art. 15 ustawy wskazano zaś, że powinna ona zawierać – oprócz okresu jej obowiązywania i przedmiotu działalności gospodarczej – również warunki, które przedsiębiorca jest obowiązany spełnić, aby wsparcie to otrzymać. Jednym z warunków jest wymóg „zatrudnienia przez przedsiębiorcę w związku z nową inwestycją, przez określony czas, określonej liczby pracowników” (art. 15 pkt 1 ustawy).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)