Hiszpania jest liderem w Unii Europejskiej pod względem skali fałszowania produktów spożywczych, wynika z raportu pozarządowej organizacji EIT Food, zgodnie z którym wartość procederu na terenie UE może sięgać 40 mld euro.

Według dokumentu cytowanego w środę przez madryckie radio Cope wśród najczęściej przechwytywanych przez służby sfałszowanych artykułów spożywczych są w Hiszpanii produkty nabiałowe, oliwa z oliwek oraz alkohol.

Z dokumentu wynika, że właśnie trunki są najczęściej fałszowanymi artykułami spożywczymi w Hiszpanii, a skala obrotów z tego procederu wynosi rocznie około 400 mln euro.

“Wino i inne produkty alkoholowe mają już około 8 proc. udziałów w obrocie podrabianymi towarami”, odnotowała hiszpańska rozgłośnia.

Według rozgłośni Cope, cytującej ekspertów ds. bezpieczeństwa handlu, ogólna wartość fałszowanych w Hiszpanii towarów sięga prawie 7 mld euro, z czego ponad połowę stanowią obroty z handlu podrabianą odzieżą. (PAP)

zat/ tebe/