Na cały 2025 r. zaplanowaliśmy w budżecie gminy 40 tys. zł na realizację zadań publicznych przez organizacje pozarządowe. Do gminy wpłynął wniosek od klubu szachowego o dotację 10 tys. zł. Gmina kwalifikuje to jako dotację w ramach postępowania uproszczonego (z pominięciem konkursu ofert). Czy może udzielić dotacji w tej kwocie?
Nie. Gmina nie może przyznać dotacji w wysokości 10 tys. zł. Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (dalej: u.d.p.p.) działalnością pożytku publicznego jest działalność społecznie użyteczna, prowadzona przez organizacje pozarządowe w sferze zadań publicznych określonych w ustawie. Natomiast art. 4 u.d.p.p. doprecyzowuje, że „sfera zadań publicznych, o której mowa w art. 3 ust. 1, obejmuje zadania w zakresie m.in. działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych; nauki, szkolnictwa wyższego, edukacji, oświaty i wychowania; działalności na rzecz dzieci i młodzieży, w tym wypoczynku dzieci i młodzieży; kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego; czy wspierania i upowszechniania kultury fizycznej”.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)