Kilka tygodni temu zmarł inkasent, który zajmował się poborem opłaty targowej w naszej gminie. Gmina naliczyła wynagrodzenie za inkaso z tytułu zebranych przez niego opłat targowych. Czy można wypłacić je spadkobiercom zmarłego? Czy będzie to zgodne z przepisami ustawy o finansach publicznych?
Pytanie dotyczy opłaty targowej, o której mowa w art. 15 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych (dalej: u.p.o.l.). Z tego przepisu wynika, że o wprowadzeniu opłaty decyduje rada gminy, pobiera się ją od osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, dokonujących sprzedaży na targowiskach.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)