Czy nowa rada miejska może zwiększyć poziom rezerwy celowej na wydatki majątkowe (m.in. na rozbudowę budynku ośrodka pomocy społecznej) o 200 tys. zł (klasyfikacja 758/75818/680)? Czy jest dopuszczalna taka zmiana w budżecie?
Z pytania wynika, że na sesji nowo wybranej rady miejskiej ma być rozpatrywany projekt uchwały w sprawie zmiany w uchwale budżetowej gminy – chodzi o zwiększenie wysokości rezerwy celowej. Rezerwy budżetowe (a do tej kategorii należy rezerwa celowa) są kategorią wydatków budżetu samorządowego, o którym mowa w art. 212 ustawy o finansach publicznych (dalej: u.f.p.). Z kolei w art. 222 ust. 1 u.f.p. postanowiono, że w budżecie JST tworzy się rezerwę ogólną, w wysokości nie niższej niż 0,1 proc. i nie wyższej niż 1 proc. wydatków budżetu. Zgodnie zaś z ust. 2 w budżecie JST mogą być tworzone rezerwy celowe:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)