Jestem radnym i jednocześnie właścicielem sklepu przemysłowo-spożywczego. Mam umowę z gminnym ośrodkiem pomocy społecznej. Na jej podstawie w moim sklepie zaopatrują się osoby, którym OPS przyznał zasiłki okresowe na świadczenie w naturze. Rada gminy zarzuca mi wykorzystywanie mienia komunalnego i chce mi wygasić mandat. Nie zgadzam się z tym, gdyż po wydaniu artykułów beneficjentom pomocy społecznej środki właściwie należą już do nich – nie są już komunalne. Czy pozbawienie mnie mandatu będzie uzasadnione?
Tak, w opisanej sprawie naruszony bowiem został zakaz z art. 24f ust. 1 ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (dalej u.s.g.). Przepis ten zakazuje używania przez radnego mienia komunalnego gminy w prowadzonej przez niego działalności gospodarczej.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)