Dziennik Gazeta Prawana logo

Wiek dzieci w przedszkolu ma znaczenie przy korzystaniu z dotacji

przedszkole dziecko posiłek
przedszkole dziecko posiłekShutterstock
20 lipca 2022

Po kontroli okazało się, że przedszkole wydatkowało otrzymane środki na dzieci, które nie osiągnęły minimalnego poziomu wieku trzech lat, miały np. dwa i pół roku czy dwa lata i trzy miesiące. Czy jako gmina powinniśmy domagać się zwrotu dotacji jako nieprawidłowo wykorzystanej?

Zgodnie z art. 31 ust. 1 prawa oświatowego wychowanie przedszkolne obejmuje dzieci od początku roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy trzy lata, do końca roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy siedem lat. Wychowanie przedszkolne jest realizowane w przedszkolach, oddziałach przedszkolnych w szkołach podstawowych oraz w innych formach wychowania przedszkolnego.

Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.