Komu można przekazywać gruz z budowy

paragraf, prawo
<p>Zgodnie z ogólną regułą wytwórca odpadów jest obowiązany do gospodarowania wytworzonymi przez siebie odpadami.</p>ShutterStock
3 lipca 2021
aktualizacja 4 lipca 2021

Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na świadczeniu usług budowy, remontów i rozbiórki obiektów. Działalność generuje różnego rodzaju odpady, w tym gruz budowlany i pokruszony beton. Czy mogę je przekazywać osobom fizycznym, np. do utwardzenia powierzchni czy do zatopienia w fundamentach?

Zgodnie z ogólną regułą wytwórca odpadów jest obowiązany do gospodarowania wytworzonymi przez siebie odpadami. Wytwórcą odpadów powstających w wyniku świadczenia usług budowy, remontu, rozbiórki obiektów, czyszczenia zbiorników lub urządzeń oraz sprzątania, konserwacji i napraw jest podmiot, który świadczy usługę, chyba że umowa o świadczenie usługi stanowi inaczej (art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach; dalej: u.o.). Większość podmiotów nie robi tego we własnym zakresie, ale powierza obowiązek podmiotom zajmującym się tym w sposób profesjonalny.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.