Wójt zastanawia się, czy do wszystkich okręgów wyborczych na terenie gminy zakupić nowe, przezroczyste urny do głosowania. Czy muszą one być w wyposażeniu komisji już podczas najbliższych wyborów parlamentarnych?
Nie. Ustawa z 25 czerwca 2015 r. o zmianie ustawy – Kodeks wyborczy (Dz.U. poz. 1043) przewiduje dodanie art. 41a, który stanowi, że urna wyborcza ma być wykonana z przezroczystego materiału, w taki sposób, żeby w czasie głosowania nie było możliwe wrzucanie kart do urny inaczej niż przez wyznaczony do tego otwór. Ponadto wyjęcie czy wysypanie kart przed zakończeniem głosowania nie może być możliwe. I choć zmiany weszły w życie w terminie 14 dni od ogłoszenia, to racjonalny ustawodawca przewidział wyjątki od tej zasady. Dotyczy to m.in. przepisu wprowadzającego obowiązek stosowania nowych urn, który zacznie obowiązywać dopiero 1 lipca 2016 r.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)