RIO zarzuciła nam, że do dochodów budżetu gminy zaliczaliśmy odsetki od wadiów i depozytów z tytułu należytego wykonania umów, które składali różni wykonawcy remontów, budów itp. na rzecz gminy. Uznaliśmy bowiem, że ustawy o dochodach JST – zarówno stara, jak i nowa – legalizują pobór odsetek jako dochód JST. Czy gmina rzeczywiście musi zwracać omawiane odsetki?
Co do zasady rzeczywiście odsetki od środków finansowych gromadzonych na rachunkach bankowych gminy stanowią źródło jej dochodów. Nie zmieniło się to również w najnowszej, obecnie obowiązującej ustawie o dochodach jednostek samorządu terytorialnego. W myśl jej art. 4 pkt 11 źródłami dochodów własnych gminy są m.in. „odsetki od środków finansowych gromadzonych na rachunkach bankowych gminy, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej”.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)