Wójt może zmienić pracownikowi miejsce pracy i pracodawcę

W zależności od tego, jak formalnie ukształtowane jest określenie pracodawcy w samorządzie terytorialnym, polecenie takie wydawane jest przez wójta, burmistrza (itd.) albo bezpośrednio pracownikowi (o ile jest on zatrudniony w podległym mu urzędzie), albo kierownikowi danej jednostki, który następnie dokonuje przeniesienia pracownika.
dokument, podpis, biuro, pracaShutterStock
26 sierpnia 2020

Lokalni włodarze zastanawiają się, czy w czasie pandemii mogą swobodniej dysponować zasobami kadrowymi. Czy przenoszenie pracowników samorządowych na podstawie tarczy antykryzysowej jest możliwe?

dr Jakub Szmit Uniwersytet Gdański
dr Jakub Szmit Uniwersytet Gdański

Jednym z rozwiązań antykryzysowych skierowanych do samorządu terytorialnego jest regulacja zawarta w art. 3a ustawy z 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. poz. 374 ze zm.), który wszedł w życie 24 czerwca br.

Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.