Gmina może być członkiem wspierającym stowarzyszenia

spotkanie wspólników; zebranie akcjonariuszy
Gminom przysługuje prawo uczestniczenia również w stowarzyszeniach, których członkami są podmioty inne niż jednostki samorządu terytorialnegoShutterStock
12 października 2016

Rada gminy chce podjąć uchwałę w sprawie przystąpienia gminy do stowarzyszenia jako członek wspierający. Czy może ona przystąpić do stowarzyszenia zwykłego, niezrzeszającego innych jednostek samorządowych?

Brak jest przepisu, który zakazywałby gminom, jako osobom prawnym, przystępowania do już istniejących stowarzyszeń w charakterze członka wspierającego. Możliwość taką daje gminie art. 10 ust. 3 prawa o stowarzyszeniach (dalej: p.s.), zgodnie z którym osoba prawna może być tylko wspierającym członkiem stowarzyszenia. Pogląd ten potwierdza wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z 15 lipca 2016 r. (sygn. akt II SA/Po 317/16).

Pozostało 77% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.