Rada gminy nie może ustalić terminu przekazania niedopłaty dotacji oświatowej po zakończeniu roku

Dotacje oświatowe są przekazywane w 12 częściach w terminie do ostatniego dnia każdego miesiąca
Wyjątkiem są części dotacji oświatowej za styczeń i za grudzień - są przekazywane w terminie odpowiednio do 20 stycznia oraz do 15 grudnia roku budżetowegoShutterstock
23 kwietnia 2025

PYTANIE. Rada gminy planuje zmianę uchwały o dotacjach oświatowych. W projekcie proponuje regulację, w myśl której w razie niedopłaty dotacji (za rok) gmina przekaże placówkom brakującą różnicę w terminie do 15 lutego albo do 28 lutego. Czy można wprowadzić taki zapis w ramach uchwały?

ODPOWIEDŹ: Proponowane postanowienie nie może być ujęte w uchwale dotacyjnej. Wprowadzając regulację o dodatkowym terminie, rada gminy wykroczyłaby bowiem poza zakres delegacji ustawowej z art. 38 ustawy o finansowaniu zadań oświatowych (dalej: u.f.z.o.). Środki wypłacane dla placówki oświatowej po upływie roku budżetowego tytułem uzupełnienia niedopłaty nie stanowią już dotacji.

Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.