Którzy producenci mają prawo informować o sponsorowaniu imprez sportowych lub koncertów

Paweł Świrski, radca prawny, partner, Kancelaria Prawna Baker & McKenzie Gruszczyński i Wspólnicy
Paweł Świrski, radca prawny, partner, Kancelaria Prawna Baker & McKenzie Gruszczyński i WspólnicyDGP
10 grudnia 2010

Którzy przedsiębiorcy mogą informować o tym, że sponsorują imprezy sportowe, koncerty muzyczne i inne imprezy masowe?

Kwestię tę reguluje art. 131 ust. 5 ustawy z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (dalej nazywanej ustawą). Zgodnie z tym przepisem możliwość informowania o sponsorowaniu imprez sportowych, koncertów muzycznych oraz innych imprez masowych jest zarezerwowana dla producentów i dystrybutorów napojów, których zasadniczą działalność stanowi produkcja lub sprzedaż napojów alkoholowych zawierających od 8 proc. do 18 proc. alkoholu. Jednocześnie ust. 7 tego artykułu ustawy wprowadza zakaz informowania o innym sponsorowaniu przez producentów i dystrybutorów napojów alkoholowych, których zasadniczą działalność stanowi produkcja lub sprzedaż napojów alkoholowych zawierających od 8 proc. do 18 proc. alkoholu oraz zakaz informowania o sponsorowaniu przez producentów i dystrybutorów napojów alkoholowych zwierających powyżej 18 proc. alkoholu (alkoholi mocnych). Wzajemna relacja obu wymienionych przepisów budzi wątpliwości.

Pozostało 6% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.