Czy możliwe jest powoływanie rady nadzorczej w głosowaniu odrębnymi grupami

Maciej Szambelańczyk, radca prawny w Kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Maciej Szambelańczyk, radca prawny w Kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
29 grudnia 2008

Czy tryb głosowania odrębnymi grupami może być stosowany również do członków rad nadzorczych wybieranych przez pracowników w skomercjalizowanych spółkach?

Zgodnie z art. 385 par. 3 kodeksu spółek handlowych na wniosek akcjonariuszy, reprezentujących co najmniej jedną piątą kapitału zakładowego, wybór rady nadzorczej powinien być dokonany przez najbliższe walne zgromadzenie w drodze głosowania oddzielnymi grupami. Przepis ten wprost wskazuje, że głosowanie odrębnymi grupami nad powołaniem członków rady nadzorczej jest możliwe, nawet gdy statut przewiduje inny sposób obsadzania tego organu. W konsekwencji zawsze akcjonariusz posiadający co najmniej 20 proc. akcji może doprowadzić do sytuacji, w której wybór członków rady nadzorczej zostanie przeprowadzony z zastosowaniem omawianego trybu. Oczywiście możliwe jest przy tym, iż kilku mniejszościowych akcjonariuszy połączy swoje siły. W takiej sytuacji niezbędne jest, aby akcjonariusze ci łącznie posiadali co najmniej jedną piątą akcji w kapitale zakładowym spółki.

Pozostało 21% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.