Czy spółka z ograniczoną odpowiedzialnością może wyemitować obligacje

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
11 kwietnia 2011

Jakie zgody korporacyjne powinien uzyskać zarząd spółki z o.o. w celu dokonania emisji obligacji?

Podmioty prowadzące działalność gospodarczą, które posiadają osobowość prawną, mogą emitować obligacje (art. 2 ustawy o obligacjach). Do tego grona zalicza się spółkę z o.o. oraz spółkę akcyjną. Warto zauważyć, że prowadzenie działalności gospodarczej nie jest warunkiem koniecznym dla istnienia spółki z o.o., która może być zawiązana także w innym celu, dopuszczalnym przez prawo (tak art. 151 k.s.h.). Zatem uprawnienie do emisji obligacji przysługuje tylko spółkom z o.o., których celem jest prowadzenie dowolnej działalności gospodarczej.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.