Na studnię nie potrzeba pozwolenia na budowę

testament, dokument
Dla realizacji ujęcia wód podziemnych nie potrzeba uzyskiwać również pozwolenia na budowęShutterStock
31 października 2014

Dla realizacji ujęcia wód podziemnych, stanowiącego urządzenie niewymagające pozwolenia wodnoprawnego, nie potrzeba uzyskiwać również pozwolenia na budowę. Do takich wniosków doszedł wojewódzki sąd administracyjny w Białymstoku. Jak się jednak okazuje sądy administracyjne – w tym Naczelny Sąd Administracyjny – nie zawsze reprezentują takie stanowisko. Powód? Nieprecyzyjne przepisy.

Zgodnie bowiem z art. 29 ust. 2 pkt 10 – Prawa budowlanego (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 1409 ze zm., dalej: pr.bud.) pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych. Ale inwestorzy nieraz spotkali się z różną interpretacją pojęcia „wykonywania obudowy ujęć wód podziemnych” i bywali zmuszani do rozbiórki wykonanych już studni czy wnoszenia opłat legalizacyjnych.

Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.