Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w likwidacji może wypłacić dywidendę

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
14 marca 2011

Czy zwyczajne zgromadzenie wspólników odbywające się w trakcie postępowania likwidacyjnego może podjąć uchwałę o przeznaczeniu zysku na wypłatę dywidendy dla wspólników?

Z uwagi na długotrwałość procedury likwidacyjnej w praktyce może zaistnieć opisana sytuacja. W takim przypadku koniecznym będzie ustalenie, na jakim etapie znajduje się postępowanie likwidacyjne. Trzeba bowiem pamiętać o przepisach kodeksu spółek handlowych (k.s.h.), które ograniczają możliwość dokonania wypłat na rzecz wspólników. Po pierwsze, zgodnie z art. 275 par. 2 k.s.h., w okresie likwidacji nie można, nawet częściowo, wypłacać wspólnikom zysków przed spłaceniem wszystkich zobowiązań. Przepis ten ogranicza zatem możliwość wypłaty dywidendy na dla wspólników. Wypłata dywidendy jest dopuszczalna tylko wtedy, gdy spółka zaspokoi wszystkich swoich wierzycieli. Drugim przepisem ograniczającym możliwość wypłaty dywidendy jest art. 286 par. 1 k.s.h. stanowiący, że majątek spółki, który pozostał po zaspokojeniu jej wierzycieli, może zostać podzielony między wspólników najwcześniej po upływie 6 miesięcy od daty ukazania się w Monitorze Sądowym i Gospodarczym ogłoszenia informującego o otwarciu likwidacji i wzywającego wierzycieli do zgłaszania do spółki swoich wierzytelności.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.