Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy niektóre warunki umowy o świadczenie usług można zmienić przez telefon

Wojciech Bigaj, radca prawny w kancelarii Grynhoff Woźny Wspólnicy
Wojciech Bigaj, radca prawny w kancelarii Grynhoff Woźny WspólnicyDGP
29 listopada 2010

Czy umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych może zostać zmieniona przez telefon?

Zmiana umowy w taki sposób jest dopuszczalna. Zgodnie z art. 56 ust. 1 i 2 ustawy – Prawo telekomunikacyjne, świadczenie usług telekomunikacyjnych odbywa się na podstawie umowy, która co do zasady powinna zostać zawarta w formie pisemnej. Jednak stosownie do art. 56 ust. 3 tej ustawy dostawca usług może umożliwić abonentowi zmianę niektórych warunków umowy zawartej na piśmie za pomocą środków porozumiewania się na odległość, w szczególności telefonicznie. Dotyczy to jednak zmiany niektórych warunków umowy, takich jak np. określenie rodzaju świadczonych usług, okresu obowiązywania umowy, pakietu taryfowego, sposobu zamawiania pakietu oraz dodatkowych opcji usługi.

Pozostało 15% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.