Prowadzę niewielką firmę. Niedawno umarł pewien przedsiębiorca, który zalegał mi z płatnością faktury za dostarczone produkty. Czy jako wierzyciel mogę złożyć w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po nim? Chcę otrzymać należne mi pieniądze. Nie wiem, kto jest jego spadkobiercą. Zanim dłużnik umarł, zdążył się uprawomocnić nakaz zapłaty.
Sąd na wniosek osoby mającej w tym interes stwierdza nabycie spadku przez spadkobiercę. Tak wynika z art. 1025 par. 1 kodeksu cywilnego (dalej: k.c.). Owo stwierdzenie nie może jednak nastąpić przed upływem sześciu miesięcy od chwili otwarcia spadku (czyli od dnia śmierci spadkodawcy), chyba że wszyscy znani spadkobiercy złożyli już oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku (art. 924 i 1026 k.c.).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.