Porozumienia mające na celu ustalanie cen są niedopuszczalne

Grzegorz M. Gajda, radca prawny w kancelarii BSJP Taylor Wessing
Grzegorz M. Gajda, radca prawny w kancelarii BSJP Taylor WessingDGP
21 października 2011

Czy można ustalać ceny minimalne i sztywne odsprzedaży towarów w umowach dystrybucyjnych? Czy w postępowaniu przed prezesem UOKiK są skuteczne argumenty np. dystrybutorów, że ceny zostały im odgórnie narzucone i nie mieli wpływu na ich ustalanie?

Nie. Ustalanie cen minimalnych lub sztywnych odsprzedaży towarów w umowach dystrybucyjnych narusza przepisy ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Art. 6 ustawy zakazuje porozumień, których celem lub skutkiem jest wyeliminowanie, ograniczenie lub naruszenie w inny sposób konkurencji na rynku właściwym, a polegających w szczególności na ustalaniu, bezpośrednio lub pośrednio, cen i innych warunków zakupu lub sprzedaży towarów. Porozumienia cenowe nie są objęte wyłączeniami w oparciu o rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wyłączenia niektórych rodzajów porozumień wertykalnych spod zakazu porozumień ograniczających konkurencję, jeśli ograniczają prawo nabywcy do ustalania ceny sprzedaży przez narzucenie przez sprzedawcę cen minimalnych lub sztywnych.

Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.