Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy starosta może wprowadzić ograniczenia dotyczące korzystania z nieruchomości

Wojciech Bigaj, radca prawny w kancelarii Grynhoff Woźny Wspólnicy
Wojciech Bigaj, radca prawny w kancelarii Grynhoff Woźny WspólnicyDGP
15 października 2010

Czy przedsiębiorstwo energetyczne może wybudować urządzenia przesyłowe na nieruchomości wbrew woli właściciela?

Takie rozwiązanie przewiduje art. 124 ust. 1 ustawy z 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (u.g.n.). Umożliwia on wydanie przez starostę decyzji, na podstawie której ograniczony zostanie sposób korzystania z nieruchomości, na której przedsiębiorstwo energetyczne planuje np. realizację inwestycji sieciowej. Wydając decyzję, starosta udziela zezwolenia na założenie i przeprowadzenie na nieruchomości przewodów i urządzeń służących do przesyłania lub dystrybucji pary, gazu ziemnego lub energii elektrycznej, a także innych podziemnych, naziemnych lub nadziemnych obiektów i urządzeń niezbędnych do korzystania z tych przewodów i urządzeń, jeżeli właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości nie wyraża na to zgody. Zezwolenie wydawane jest przez starostę z urzędu, a także na wniosek zainteresowanego przedsiębiorstwa. W uzasadnionych przypadkach po wydaniu decyzji, o której mowa powyżej, możliwe jest również udzielenie przez starostę zezwolenia na niezwłoczne zajęcie nieruchomości, któremu nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.