Czy jedyny wspólnik spółki może dokonywać czynności prawnych z samym sobą

Stanisław Rachelski, radca prawny, wspólnik zarządzający, Kancelaria Prawnicza Rachelski i Wspólnicy
Stanisław Rachelski, radca prawny, wspólnik zarządzający, Kancelaria Prawnicza Rachelski i Wspólnicy Fot. Arch.DGP
20 lipca 2010

Czy w jednoosobowej spółce z ograniczoną odpowiedzialnością jedyny wspólnik ma prawo dokonywania czynności prawnych z samym sobą?

Według art. 151 par. 1 kodeksu spółek handlowych (k.s.h.) spółka z o.o. może zostać utworzona przez jedną lub więcej osób. Jedynym wyjątkiem od tej zasady jest zakaz zawiązania spółki z o.o. wyłącznie przez inną jednoosobową spółkę z o.o. (art. 151 par. 2 ksh). Zdarza się, że w takiej spółce jej jedyny wspólnik – występujący jako organ osoby prawnej – dokonuje czynności prawnej z samym sobą jako osobą fizyczną lub innym organem tejże spółki.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.