W jaki sposób prawidłowo powołać członka zarządu spółki na czas nieokreślony

Marcin Schulz, radca prawny w kancelarii Linklaters
Marcin Schulz, radca prawny w kancelarii LinklatersDGP
4 października 2010

W zarządzie spółki zasiadają dwie osoby powołane 10 lat temu uchwałą zgromadzenia wspólników na czas nieokreślony. Obsługująca nas od niedawna kancelaria twierdzi, że kadencja członków zarządu wygasła ponad osiem lat temu. Czy ma rację?

Mandat członka zarządu spółki wygasa z dniem odbycia zgromadzenia wspólników zatwierdzającego sprawozdanie finansowe za pierwszy pełny rok obrotowy pełnienia przez niego funkcji, chyba że umowa spółki stanowi inaczej. Wynika to z art. 202 par. 1 kodeksu spółek handlowych (k.s.h). Zastosowanie tego przepisu oznacza przyjęcie zasadniczo rocznej kadencji. Z kolei art. 202 par. 2 k.s.h. dopuszcza powołanie członka zarządu na czas określony dłuższy niż rok, a więc przyjęcie wieloletniej kadencji. W praktyce przeważa pogląd, że powołanie członka zarządu na czas nieokreślony jest możliwe. Nie ma jednak jednomyślności, czy dla skuteczności powołania na czas nieokreślony konieczne jest zawarcie stosownej regulacji w umowie spółki, czy też wystarcza samo wskazanie w uchwale wspólników.

Pozostało 14% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.