Nasza spółka prowadzi działalność w sektorze budowlanym. Dotychczas działaliśmy na rynku lokalnym, ale zaczęliśmy realizować budowy w innych województwach. Wypłaciliśmy naszym pracownikom należności z tytułu podróży służbowej. ZUS nakazał je oskładkować, bo jego zdaniem pracownicy nie odbywali podróży służbowych, a zmieniali stałe miejsce pracy (określone w umowie o pracę jako siedziba spółki). Czy ZUS ma rację?
Pojęciem „podróży służbowej” posługuje się art. 77 [5] kodeksu pracy. Zgodnie z par. 1 pracownikowi wykonującemu na polecenie pracodawcy zadanie służbowe poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy, lub poza stałym miejscem pracy, przysługują należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)