Dziennik Gazeta Prawana logo

Opieka nad nowo narodzonym wnukiem. Można pobierać specjalny zasiłek opiekuńczy

Noworodek, dziecko, niemowlę
Noworodek, dziecko, niemowlęShutterStock
11 kwietnia 2024

Moja córka urodziła dziecko, ale niedługo po porodzie trafiła do szpitala. Ja opiekuję się dzieckiem, obecnie pobieram zasiłek opiekuńczy, ale on niedługo się skończy, a córka będzie w szpitalu przez kolejny tydzień. Czy mam prawo do jakichś innych świadczeń?

Tak, w tym przypadku pracownica będzie mogła skorzystać przede wszystkim ze specjalnego zasiłku opiekuńczego, o którym mowa w art. 32a ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa). Zgodnie z jego ust. 1, w przypadku gdy ubezpieczona matka dziecka przed upływem 8 tygodni po porodzie:

Pozostało 89% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.